Glijlagers in offshore techniek: Turret constructie in FPSO

 

Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) en Floating Storage and Offloading (FSO) zijn aanduidingen voor een speciaal vessel dat gebruikt wordt om aardolie of gas te behandelen en op te slaan. Een FSO heeft opslagcapaciteit. Een FPSO heeft daarnaast ook productiecapaciteit.
  
Het is een olietanker waarin ruwe aardolie (crude) wordt opgeslagen, afkomstig van een vast of drijvend platform dat zelf geen opslagcapaciteit heeft en niet verbonden is aan oliepijpleidingen onder water. De olie wordt regelmatig geladen in een shuttletanker voor het transport naar een raffinaderij.

 

De meeste FPSO’s zijn omgebouwde supertankers. Belangrijk voordeel van een FPSO is dat het snel ter plaatse in positie kan worden gebracht waardoor het ideaal is om kleine olievelden op zee te ontginnen. Ook worden ze ingezet om de eerste putten van een veld te exploiteren voordat het definitieve productieplatform gebruiksklaar is. Er zijn bedrijven die dergelijke schepen verhuren.
 
Het schip zelf is vaak een omgebouwde olietanker, waar op een zogenoemde Turret is gebouwd die draaibaar boven de te ontginnen olieput blijft en waar de olie via flexibele pijpleidingen vanaf de zeebodem binnenkomt. De gewonnen olie wordt door pijpleidingen naar de wal afgevoerd of met behulp van shuttletankers naar een raffinaderij. Vanzelfsprekend is er ook accommodatie voor de bemanning aan boord en een helikopterdek om personeel aan- en af te voeren.
 
Omdat de Turret Buoy roteert wordt in de constructie een lager toegepast. Vanwege de lage rotatiesnelheid en relatief hoge oppervlakte belasting is hiervoor een glijlager zeer goed geschikt. Daarnaast vereisen de condities op zee en de lange levensduur specifieke kenmerken van een glijlagerconstructie. Het glijlager kan worden uitgevoerd in verschillende segmenten om hiermee een grote diameter te bereiken. Het glijlager wordt vaak van een zeewaardig en corrosiebestendig materiaal, zoals aluminiumbrons gemaakt. Deze aluminiumbronzen glijlagerconstructie wordt gesmeerd. Door de hoge belasting is de toepassing van standaard EP vet niet altijd het meest geschikt, maar worden vaste smeerstoffen gebruikt. Deze vaste smeerstoffen zijn geintegreerd in de lagerconstructie en kunnen statische belastingen aan tot 160 MPa. Overigens is niet alleen de Turret geschikt voor dergelijke lagers, maar worden ook geleidingen voor ankerkettingen (Fairleads) en swivels t.b.v. kabelgeleidingen met deze zelfsmerende glijlagers uitgevoerd.

 

Lees meer over glijlagers in aluminiumbrons met vaste smeerstoffen op onze produktpagina

 

Bron: wikipedia   

 

Tip: lees op Wikipedia de Engelstalige versie, voor meer details over FPSO's en deze techniek

 

 

 

 
Kracht zelfsmerend mangaanbronzen glijlagers (type OILES)
De echte krachtpatser! Zeer hoog belastbaar en slijtvast geg...