De Volvo Ocean Race 2014-2015 is op 4 oktober 2014 van start gegaan in het Spaanse Alicante. De race wordt gezien als de zwaarste en meest uitdagende zeilrace ter wereld. Negen maanden lang strijden zeven teams om de ultieme overwinning in zeezeilen voor teams. Een van de deelnemers is de Nederlandse boot Team Brunel, met drie Nederlanders aan boord: Bouwe Bekking (schipper) en Gerd-Jan Poortman en de onboard reporter Stefan Coppers. De Nederlandse Carolijn Brouwer is één van de 12 vrouwen aan boord van Team SCA.

Pit Stop

Het Volvo Ocean Race Festival is een tussenstop in de laatste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-2015, van Lorient naar de finish in Gothenburg. Op 16 juni om 17.00 uur vertrekken de boten vanuit Lorient richting Scheveningen. Wanneer de boten precies de haven van Scheveningen binnen varen hangt natuurlijk af van de wind, maar de verwachting is dat de schepen op 18 of 19 juni in Scheveningen arriveren. De havenhoofden zijn daarbij de ‘finishlijn’.

Op zaterdag 20 juni vertrekken de schepen in exact dezelfde volgorde, met dezelfde tussentijd waarop ze binnenkwamen. Een spectaculair gezicht. Speciaal voor de fans zeilen de boten nog een extra ronde voor de Scheveningse kust, alvorens koers te zetten naar de eindfinish in Gothenburg.

Puntentelling

De Volvo Ocean Race bestaat uit negen offshore etappes (van stad naar stad) en tien in-port races. In de laatste etappe van de race, van Lorient naar Göteborg, maken de boten een pit stop in Den Haag. De in-port races (een korte zeilwedstrijd vlakbij de haven van ongeveer een uur) maken deel uit van een aparte wedstrijdserie en tellen enkel mee in het overall klassement van de Volvo Ocean Race in geval van gelijke aantal punten.

De editie van 2014-15 gebruikt het zogenaamde ‘low point’ scoring systeem. Dat houdt in dat het team dat als eerste in een etappe of in-port race eindigt, een punt krijgt. De nummer twee krijgt twee punten, etc. Aan het einde van de race wint het team met het laagste aantal punten de Volvo Ocean Race Trophy.

KRACHT is fan van de Volvo Ocean Race
Op 19 juni waren we met bijna het hele KRACHT team bij deze pitstop in de Scheveningse haven aanwezig. De zeiljachten waren die nacht binnen gevaren. Na een lekker etentje was het tijd voor de race village en de concerten, waaronder de Haagse Golden Earring. Op het podium werden de Nederlandse deelnemers Carolijn Brouwer (SCA team) en het Brunel Team van Bouwe Bekking gehuldigd. Hieronder zie je een sfeerimpressie van deze avond.bron: www.volvooceanracedenhaag.com

foto's: Fleur van Winsen