Buisovens

De constructie van buisovens maakt dit type oven zeer geschikt voor hoge temperaturen en een zeer goede temperatuur uniformiteit. In een buisoven worden de verwarmingselementen in een buisconstructie of langs een buisconstructie gemonteerd. De warmte concentreert zich naar binnen gericht, waar een keramische werkbuis de ovenkamer vormt. Hierdoor is het mogelijk om apart van de oven, een specifieke atmosfeer in de werkbuis te creeeren. Zo kunnen inerte gassen zoals stikstof of argon als beschermgas worden toegevoegd. Maar ook onder vacuum, door het aansluiten van een vacuumpomp, zijn warmtebehandelingen mogelijk. Om dit mogelijk te maken worden aan de gasdichte, keramische werkbuizen flenzen gemonteerd. De aansluiting op de flenzen is geschikt voor gastoevoer of vacuum aansluiting.

Door de ronde vorm van de werkbuis is een uitstekende temperatuur uniformiteit haalbaar.

Buisovens zijn verkrijgbaar met regelaars voor enkele zones of meervoudige zones. Door een 2 of 3 zone regeling op de buisoven toe te passen is een temperatuur uniformiteit ook over een langere lengte van de werkbuis haalbaar.

Een veel gebruikte constructie voor buisovens tot circa 1100 ~ 1200 graden zijn ingebedde verwarmingselementen van weerstandsdraad (Kanthal A1) in vacuum gevormde vezelisolatie delen. Deze delen zijn eenvoudig te combineren waardoor het mogelijk is om een meerzone regeling toe te passen.
Voor oven temperaturen van 1600 of 1700 graden is deze techniek niet geschikt. Hiervoor worden MoSi2 (Molybdeen di Silicide) elementen gebruikt. Deze worden langs de werkbuis gehangen. Afhankelijk van het gekozen type, kunnen temperaturen tot 1800 graden (element temperatuur) worden bereikt. In de werkbuis is dan een max van circa 1700 tot 1750 graden haalbaar. Zie ook Kanthal Super verwarmingselementen.

Buisovens zijn er in verschillende uitvoeringen en formaten. Van compacte tafel modellen (horizontaal) tot verticaal openklapbare modellen. Bekijk ons leveringsprogramma van Nabertherm buisovens en Entech buisovens.
Nabertherm laboratoriumovens
Nabertherm labovens voor warmtebehandeling in laboratorium....
Werkbuis | Beschermbuis
Uitgebreide collectie van werkbuizen voor buisovens en besch...
Buisovens tot 1500ºC
Voorzien van SiC verwarmingselementen
Buisovens tot 1800ºC
Voorzien van Mosi2 elementen
Entech verticale split buisoven VSTF120/11
Buisoven voor verticale opstelling in een split uitvoering (...
Entech verticale split buisoven VSTF17
Buisoven voor verticale opstelling in een split uitvoering (...
KNF vacuumpompen voor laboratorium toepassingen
De KNF vacuum pompen worden toegepast in combinatie met Salv...