3D printing | Rapid prototyping

Een veelgebruikte methode bij 3D-printen is het gebruikmaken van een fijn poeder (gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyurethaan, polyester, epoxy, enzovoort) zoals inkjetprinters gebruiken, waarbij er telkens lagen van deze poeder met elkaar verbonden worden zodat deze een vaste vorm aannemen. Deze bindingen worden gedefinieerd door een CAD-bestand. Deze methode is de enige methode waarbij je een model volledig met kleuren kunt uitprinten. Het is ook de snelste methode.

Fused deposition modeling (FDM) is een andere manier, waarbij gesmolten polymeren op een support-laag worden gespoten en het model laag per laag opbouwt.
Een andere methode is het gebruikmaken van vloeistoffen, zoals fotopolymeer, door eenzelfde inkjet-type-kop, waarbij men ook telkens laag per laag print. Vervolgens wordt er een uv-licht aan de printkop geactiveerd dat iedere liquide laag tot een vaste laag maakt. Deze methode is ook bekend onder de naam stereolithografie.

Een nieuwere methodiek welke men tegenwoordig gebruikt is die van het printen met een metaal als grondstof. Net zoals de gewone methode wordt er hier gebruikgemaakt van een metaalpoeder. De metalen modellen die hieruit worden geproduceerd, hebben meestal het doel als een onderdeel te dienen voor een groter model. Het maakt trouwens niet uit welke 3D-studio men gebruikt voor het model, zolang deze het model kan uitvoeren in het formaat, dat gebruikt wordt door de printersoftware.

Tegenwoordig bestaan er al designs van hobbyisten van 3D-printers die veel goedkoper te produceren zijn. Een paar honderd euro als investering is genoeg. Bovendien gebruiken deze andere, goedkopere printmaterialen, met name plastic. Ze worden onder andere gebruikt voor het printen van mechanische onderdelen en behuizingen voor hobbyprojecten. Intrigerend genoeg is een belangrijk deel van de onderdelen als ontwerp beschikbaar en te printen met een 3D-printer. Deze printer wordt dan ook ingezet om andere 3D-printers te kunnen maken. (Bron: wikipedia)

Voor zowel de hobby printers als de professionele printers bieden we glijlagers en glijlagersystemen die bij uitstek geschikt zijn voor de XY-verplaatsing van de printkop, maar ook van de Z-as geleiding van de basisplaat. Bij hobby printers worden sinterbronzen glijbussen gebruikt op een as van Ø8 mm of Ø10 mm. Sinterbrons is oliehoudend en daarmee zelfsmerend. Bovendien worden deze bussen in grote series aangemaakt waardoor de prijs relatief laag is.

Lees meer over sinterbronzen glijlagers.

Voor de meer professionele serie hebben we lineaire glijlagers inclusief aluminiumbehuizing. Deze lineaire glijlagers hebben een nauwkeurige loop door een minimaal spelingsveld tussen glijlager en lineaire as. De assen zijn inductief gehard en bestand tegen wisselende omstandigheden. Daarnaast zijn glijlagers minder kwetsbaar voor lichte vervuiling dan kogelbussen. Voor printers die werken met fijne poeders zoals gips bieden deze glijbussen vaak een uitkomst.

Lees meer over lineaire glijlagers.

Vanuit onze divisie electrowarmte componenten bieden we verschillende mogelijkheden om de printkop te verwarmen. Een verwarmingselement is nodig om polyurethaan, epoxy of polyesters te smelten zodat het materiaal printbaar is. Een veel toegepast verwarmingselement is een patroonelement, ofwel cartridgeheater. Hiermee is het mogelijk om met een compact element een hoog vermogen te generen. Deze patroonelementen worden aangestuurd middels PT100 weerstandelementen of thermopkoppel meetsensoren.

Lees meer over patroonelementen
 

Kracht sinterbronzen en sinterijzeren glijlagers
Onderhoudsvrije, zelfsmerende en zeer breed toepasbare sinte...
Lineair glijlager | Open uitvoering in behuizing
Zelfsmerend open lineair glijlager in aluminium behuizing, g...
Catalogus lineaire glijlagers
Compleet overzicht met zelfsmerende lineaire glijlagers als ...
Patroonelementen | Cartridge heaters
Ruime variatie elektrowarmte componenten uitstekend geschikt...
Temperatuur regelaars, meters en recorders
PID-regelaars, plotters en complete besturingskasten