Magneetlagers: zweven met 70.000 toeren per minuut

Onze partner Synchrony ontwikkelt sinds 1993 magneetlagers. Daarnaast produceert dit Amerikaanse R&D bedrijf in Virginia magneetmotoren en frequentieregelaars. De magneetmotoren kunnen ook als generator worden toegepast. Zo zijn toerentallen tot 70.000 omw/min haalbaar. Dit is mogelijk door toepassing van de nieuwste elektronica, processors en ultra snelle sensoren. De voordelen in energiebesparing en efficiency zijn enorm.

Grote besturingskasten voor de ‘klassieke’ magneetlagers zijn verleden tijd.
Synchrony bouwt zeer compacte,  elektronische regelingen en is er zelfs in geslaagd deze volledig te integreren in het magneetlager zelf: Plug & play. Middels een ethernet aansluiting is verbinding naar het monitoring systeem mogelijk, waarbij alle belangrijke parameters van de aandrijving zichtbaar zijn. Voor deze uitvoering is Synchrony beloond met een belangrijke innovatie-award.

Omdat er geen metallisch contact is, zijn smeersystemen overbodig. Geen smering betekent geen vervuiling of noodzaak om smeerolie te vernieuwen. Bovendien zijn reductiekasten, oliefilters, leidingwerk en tanks niet meer nodig en worden kansen op storingen geminimaliseerd. Zeker bij continue-processen waarbij stilstand direct resulteert in extreem hoge kosten. Juist door de contactloze aandrijving in combinatie met een geavanceerde besturing neemt de betrouwbaarheid van het gehele systeem sterk toe. Net als bij traditionele rollagers zijn ook magneetlagers afhankelijk van rotordynamica zoals doorbuiging, demping en trillingen. Sensoren meten 15.000 keer per seconde de positie van de rotor. De magneetspoelen worden continue aangestuurd middels algoritmen van de intelligente besturing en houden daarmee de rotor gecentreerd en zwevend. Geen contact, geen onderhoud.

De belangrijkste toepassingen zijn luchtbehandelingsystemen waarbij ventilatoren grote volumestromen genereren voor bijvoorbeeld klimaatbeheersing van grote gebouwen en kantoren. Bij energiecentrales waar gasturbines generatoren aandrijven. Hier zijn hoge toerentallen gewenst, maar vaak in de praktijk beperkt door de maximale capaciteit van rollagers en smeersystemen. Of de beluchting van het aerobe proces bij rioolwaterzuiveringinstallaties middels turbocompressors voor de beluchtingtanks. De benodigde energie voor het aerobe proces is vaak de helft van het totale energieverbruik van een RWZI. Door turboblowers aan te drijven met een magneetmotor kan 25 tot 45% energie bespaard worden. 

Indrukwekkend? Bekijk de trillingsvrije 300 kW magneetmotor van 0 tot 20.000 toeren per minuut in de video hiernaast. Kop of munt?

Meer over Synchrony magneetlagers en magneetmotoren
:
klik hier.

Fusion magneetlagers
Het enige magneetlager met volledig geintegreerde besturings...
NovaGlide magneetlagers voor hoge temperaturen
NovaGlide magneetlagers bieden de meest betrouwbare, efficie...
Magneetmotor / magneetgenerator
Smeervrije hoogtoeren motor De NovaDrive™ 400 magneetmotor ...

Adres:

I.B. KRACHT b.v.
Populierendreef 329
2272 RH VOORBURG
Nederland

Contactgegevens

Telefoon  : +31 70 3876800
Fax  :         +31 70 3863885
Email  :      info@kracht.nl