HomeProductenNieuws Vacatures Over ons Support Contact

FAQ - veel gestelde vragen over luchtlagers

Veel gestelde vragen over luchtlagers. We hebben alvast de meest voorkomende voor u beantwoord:

1. Welke luchtkwaliteit is benodigd voor het toevoeren aan luchtlagers?

De perslucht gebruikt bij luchtlager toepassingen moet voldoende gezuiverd en droog zijn. Zowel de prestaties als de levensduur van het luchtlager hangen sterk samen met de kwaliteit van de gebruikte perslucht. Een minimale vervuiling van de lucht met deeltjes, water, olie of andere elementen is hierbij van groot belang. Om de gespecificeerde prestaties en levensduur van de luchtlagers te kunnen garanderen, wordt aanbevolen te voldoen aan de onderstaande minimale criteria.

ISO 8573.1 perslucht kwaliteitsklassen

 

Klasse

Deeltjesgrootte

(in micron)

Vocht

(Dauwpunt in °C)

Olie

(in mg/m3)

 

1

0,1

-70

0,01

 

2

1

-40

0,1

Aanbevolen >

3

5

-20

1

Minimum >

4

15

3

5

 

5

40

7

>5

 

6

-

10

-


2. In welke omgevingen kunnen luchtlagers gebruikt worden?

We hebben onze Blue Ring Air bearings robuust uitgevoerd en specifiek ontwikkeld voor de algemene machinebouw. Dat is een ruim begrip. Om lang van de wrijvingsloze werking te kunnen genieten raden we aan de luchtlagers niet toe te passen in een sterke vervuilde omgeving met veel stof of zand. Daarnaast zijn luchtlagers ook niet specifiek geschikt voor cleanroom applicaties

3. Aan welke specificaties moet mijn as voldoen om luchtlagers te kunnen gebruiken?

Om te optimale stijfheid van de luchtfilm te behalen kun je het beste een as met tolerantie h6 toepassen. De lineaire assen die standaard in industriele kwaliteit worden aangeboden zijn over het algemeen goed geschikt. Vaak kun je daarbij nog een keuze maken in verschillende kwaliteiten zoals standaard geslepen, geslepen en verchroomd of een volledig roestvaststalen uitvoering. Wil je een groter spelingsveld dan kun je ook as tolerantie f7 toepassen. Let op. Dit gaat wel ten koste van de stijfheid van de luchtfilm en je luchtverbruik zal toenemen

4. Wat betekent het begrip 'stijfheid van de luchtfilm'?

Stijfheid van de luchtfilm, ofwel radial stiffness, is een belangrijk begrip bij luchtlagers. Bij onze Blue Ring Air Bearings zorgt de toegevoerde lucht voor een dunne luchtfilm tussen het lager en de as. Hierdoor zweeft de as als het ware op een dunne luchtlaag. De dikte van de luchtlaag wordt ook wel aangeduid met 'lift', de afstand die op natuurlijke wijze ontstaat om de as te laten zweven. Wanneer we nu de as gaan belasten wordt de luchtfilm dunner, ofwel de lift wordt kleiner. Toch blijft ook bij hogere belastingen de as contactloos met het lager, m.a.w. de as blijft zweven. De luchtfilm is meestal maar een paar micron dik. Door het voorspelbare karakter zijn luchtlagers op deze manier goed inzetbaar in systemen waarbij de asbelastingen constant zijn en repeterend zijn.

5. Welke luchtdruk heb ik nodig voor de luchtlagers?

De ideale luchtdruk voor de luchtlagers is circa 4 - 6 bar. Voor hogere belastingen adviseren we een maximale druk van 7 bar.

6. Welke flow heb ik nodig voor de luchtlagers?

De hoeveelheid lucht per minuut is afhankelijk van de afmeting van het luchtlager en het totale aantal in je constructie. Na fabricage wordt de specifieke flow voor ieder luchtlager getest en vastgelegd. Op deze manier ben je gewaarborgd van de kwaliteit.

7. Kan ik een luchtlager eenvoudig inbouwen in mijn constructie?

We hebben onze Blue Ring Air Bearings dusdanig ontworpen dat je ze eenvoudig met standaard industriele componenten kunt combineren. De push in luchtnippels hebben metrische schroefdraad of gasdraad. Met een kleine aanpassing kunnen de behuizingen voor lineaire kogelbussen worden toegepast. Middels de o-ringen wordt het luchtlager enigzins zelf-instellend en wil je een optimale stijfheid, fixeer dan de luchtlagers in de behuizing met 2 componenten epoxy. Alle onderdelen vind je terug in de productgroep luchtlagers op deze website. 
Meer weten over onze luchtlagers?
Ga direct naar de productpagina

Of bel voor een afspraak met één van onze productspecialisten: +31 (0)70 387 68 00. 
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten